Leerlingen de sigaar!

Voorbeeld van een stage

Een groep scholieren van Minkema en Kalsbeek liep stage bij de SP in Woerden. Zij werkten samen in de actie ‘Leerlingen niet de sigaar!  Een actie die zij met elkaar gekozen hadden.
Het rookhok op het terrein van Kalsbeek’s locatie Bredius was een doorn in het oog van de scholieren. Het hok was er neergezet om de verslaafde docenten de gelegenheid te bieden om te roken als zij op het werk zijn. Scholieren mogen niet roken op het schoolterrein maar wel de rook van de docenten tolereren. De actievoerders vinden het rookbeleid een meten met twee maten dat de gezondheid en het (toekomstige) gezondheidsgedrag van de leerlingen in het gedrang zet. Zij wilden dat het rookhok van het schoolterrein zou verdwijnen.

Wegens onwil van de directie (die naar zijn zeggen een politiek neutrale school voorstond) kregen de scholieren geen ruimte om de actie goed te kunnen voeren in de school. De actieposters werden direct verwijderd en de scholieren op het matje geroepen. De directie was tevens van mening was dat het rookhok een pedagogisch doel had, namelijk leerlingen leren met moeilijke situaties om te gaan. Daar waren de scholieren en de voorzitter van SP Woerden het stellig mee oneens.